Torontáli Zoltán

11
Ideje megismerkednie a méltányos használat fogalmával, mert ha nem köt ezzel szoros barátságot, akkor hipp-hopp nagy lesz a mobilszámlája.
Éppen mire véget ér az idei tanév és a család elindul nyaralni, az unióban már nem lesznek roamingdíjak. Leautózik a pereputty a horvát tengerpartra, és mindenki ugyanúgy telefonálgathat, ugyanúgy mobilnetezhet, mintha a Balatonon lenne. Legalábbis így él a köztudatban az Európai Unió június 15-től érvényes új szabályozása, amelynek bevezetését sok külföldre utazó már régóta várta.

Ez részben igaz is, de csak részben.

A valóságban számos olyan helyzet adódhat, amely ártatlannak tűnik, és amelyben ön vélhetően azt hiszi, hogy nem terhelik meg a számláját pluszdíjakkal, ám ez mégis meg fog történni.

© AFP / Wang Zhao
Az alapelv egyszerű: június 15-e után mindenki az itthon választott csomagjában érvényes feltételeket viszi majd magával külföldre. Ha például önnek egy olyan előfizetése van, amellyel az egyik barátját 35 forintos percdíjért hívja, akkor őt az uniós országokból is ugyanennyiért tudja majd felhívni. Ha 1 gigabájt az adatforgalmi limitje, akkor külföldről is annyi lesz, ugyanannyiért.

Ez olyan egyszerű, hogy igaz sem lehet. És valóban: mindez csak akkor érvényes, ha az úgynevezett méltányos használat feltételein belül marad.

A méltányos használat fogalma nem újdonság, június 15-től azonban jobb, ha alaposabban megismeri, mert fontos lesz. Azt jelenti, hogy az ügyfél egy adott időpontban:

az elmúlt négy, már lezárt számlázási ciklusban (hónapban) átlagosan ideje nagyobb részét töltötte otthon, mint külföldön, és
ugyanebben a négy hónapban átlagosan nagyobb távközlési forgalmat generált otthon, mint külföldön.

© AFP / JOSEP LAGO
Ha ennek a két feltételnek nem tesz eleget, akkor felmerül a gyanú, hogy nem nyaralni, síelni vagy szabadidejében utazgatni ment külföldre, hanem részben már külföldön él, ezért a külföldi használatra roamingdíjat fizettethetnek meg.

Hogy mennyit, azt egy maximalizált értéken belül a szolgáltató fogja meghatározni, de éljünk a gyanúperrel, hogy ez mindenhol a maximum lesz, vagyis jelenlegi árfolyamon:

percenként legfeljebb bruttó 12,6 forint,
SMS-enként legfeljebb bruttó 3,9 forint,
és gigabájtonként 3030 (!) forint.
Az adatroaming felára azonban a következő években csökkenni fog.

(A világhíresen nagy áfatartalomnak köszönhetően ezek a maximumok értelemszerűen magasabbak, mint bárhol Európában.)

Ez még mindig nem lenne túl bonyolult, de hamar azzá válik, mert a szabályok szerint a mobilcégek 14 napon belül megkérhetik az ügyfelet a helyzete tisztázására, ha úgy látják, hogy a méltányos használat feltételein túllépett. Nem teljesen világos, hogy ilyenkor mi történik majd, a szolgáltatók és az ügyfelek elkezdenek egyezkedni arról, hogy ki, mikor, mennyit volt külföldön, és mit csinált. Akárhogy is lesz, a szolgáltatók ez alapján fogják eldönteni, hogy kiszabják-e a roamingfelárat, vagy sem.

© AFP / DPA / SOEREN STACHE
A másik tényező, amely alaposan megkavarhatja a dolgokat, hogy ma már nagyon sokan vannak olyan csomagban, amely flottaszerűen működik, vagyis egy adott havidíj ellenében bizonyos számokon korlátlanul és ingyen hívják egymást az előfizetők. Ezt az opciót azonban ma sem és június 15-e után sem lehet kivinni az országból. Tehát senki se higgye például, hogy ezentúl a családi csomagban lévő gyermeke ingyen fog hazatelefonálni a külföldi nyári táborból.

A helyzet tisztázására összegyűjtöttünk néhány tipikusnak mondható esetet, és megkértük a három hazai mobilcéget, hogy adjon választ, mikor milyen díjakkal lehet majd mobilozni.

1.

A családi flottában Apa és Anya ingyen hívja egymást. Apa azonban külföldre utazik egy hétre, milyen díjjal hívja Anyát? Ingyen?

Nem. Apa annyit fog fizetni, mintha „más mobil” irányba (hálózaton kívülre) telefonálna. De ez csak addig igaz, amíg a méltányos használat feltételeit nem lépi át. A példában szereplő egy hét alatt erre kevés esély van, ám ha mégis éjjel-nappal hazatelefonál, akkor elképzelhető, hogy a tarifájára még a roamingdíjat is ráteszik.

2.

Ugyanaz a helyzet, mint az első példában, a családi flottában Apa és Anya ingyen hívja egymást, de most az egész család nyaral. Apa és Anya tehát egyaránt külföldön vannak, ilyenkor milyen díjjal hívják egymást? Ingyen?

Nem. A hívás díja a kezdeményezőnél a „más mobil” irány tarifája lesz, a hívott fél számára azonban a hívás díjmentes marad. A méltányos használati feltételeket itt is be kell tartani, ha átlépik, akkor a hívónak számlázzák a pluszdíjakat.

© AFP / Daniel Kalker
3.

Az ügyfél egy magyar lakhelyű kamionos, aki rendszeresen 3 hetet barangol az EU-ban, majd egy hetet tölt itthon. Ő milyen díjjal telefonál?

Két hónap elteltével már biztosan nem fog megfelelni a méltányos feltételeknek, mert négy hónapos átlagban több időt töltött külföldön, mint otthon. Ezért ha bármilyen uniós számot hív, beleértve az otthon élő családját is, akkor a hazai díjcsomagjában szereplő „más mobil” irányú tarifát fogják neki számlázni, amit automatikusan megfejelnek a roamingdíjjal. Számára tehát a roaming eltörlése nem valósul meg.

4.

Az ügyfél egy Kőszegen lakó fodrász, aki Ausztriába ingázik dolgozni. Milyen díjat fizet napközben/munkában?

Nála a díj mértéke attól függ majd, hogy átlépi-e a méltányos használat küszöbét, azaz összességében átlagosan hol telefonál többet. Ha otthon, akkor Ausztriában is a magyar percdíjakat kapja. Ha viszont kint telefonál többet, akkor megnövelik a díját a roamingtarifával – de persze csak a kinti hívások esetén.

5.

Az ügyfél egy magyar állampolgárságú tanuló, aki Erasmus ösztöndíjjal egy félévet külföldön tölt. Milyen díjjal telefonál és meddig? Hogyan vonatkozik rá a 4 hónapos szabály, ha 6 hónapot tölt kinn?

A tarifáit magával viszi, de két hónap után át fogja lépni a méltányos használat kereteit, mert ekkor négy hónapos összevetésben már többet lesz külföldön, mint otthon. Ekkor a szolgáltatója 14 napon belül megkeresi, és dönt arról, hogy kiszabja rá a roamingdíjat, vagy sem. Nyilvánvalóan azt kell majd mérlegelnie, hogy az ügyfél esetleges elvesztése, a tiltakozása miatti rossz visszhang vagy a roaminggal kapcsolatos költségek vállalása okoz nagyobb veszteséget.

© AFP / Karl-Josef Hildenbrand
Kérdés, hogy ha a tanuló két hónap után szolgáltatót vált, majd újabb két hónap után megint átlép, a harmadik magyar szolgáltatóhoz, akkor meg tudják-e fogni, hiszen ilyenkor egyik cégnél sem fogja megszegni a méltányos használatot. Hat hónap után pedig visszaléphet az eredeti mobilcégéhez, és a számát is végig megtarthatja.

6.

A család Olaszországban nyaral, sokat autózik, online navigációt használ, és egyébként is sokkal több adatot fog forgalmazni, mint amennyit itthon szokott. Mi történik ilyenkor?

A belföldi díjcsomagban foglalt adatmennyiség teljes egészében felhasználható lesz külföldön, elvileg minden ugyanúgy történik, mintha a család Magyarországon autózna. Az adatkeret elfogyásáról időben SMS-értesítést kap az ügyfél, az egyenleg elfogyásakor pedig leállítják az adatforgalmat, vagyis túlfogyasztásba nem kergetik. Ha adatbővítő opciót vesz igénybe, azt természetesen kiszámlázzák.

Lényeges lehet azonban, hogy ha az utazás előtti hónapokban nagyon kevés adatot forgalmaztak, az utazás során pedig nagyon sokat, akkor a négy hónapos átlag felborul, vagyis nem lesz méltányos a használat. Ilyenkor elvileg a kint felhasznált adatmennyiségre a vaskos roaming díjat ki kell vetni, annak ellenére is, hogy a keretet nem lépték túl! Ez nagyon sokba kerülhet, de a gyakorlatban erről is egyedi döntést hozhat majd a mobilcég.

Forrás . hvg.hu