Mi a MiniJob Németországban és hogyan működik?

Mi a MiniJob és hogyan működik?

A 450-eurós Minijobról

Ez a csekély díjazású foglalkoztatottság, a 450 eurós-Minijob akkor érvényes ránk, ha a rendszeres havi fizetésünk [Arbeitsentgelt] összege nem haladja meg a 450 eurót.

A rendszeres havi fizetésünk összegének megállapításakor figyelembe kell vennünk a ledolgozott hónapok számát. Ez egy évben ugye maximum 12 lehet, ami azt jelenti, hogy maximum 5.400 eurót kereshetünk egy évben, egy legalább 12 hónapig tartó foglalkoztatottság keretein belül.

Viszont a rendszeres juttatások mellé az olyan alkalmi, egyszeri juttatásokat is bele kell számolnunk, mint a karácsonyi [Weihnachtsgeld] vagy a nyaralási [Urlaubsgeld] hozzájárulások.

Egy példa

Egy munkavállaló 300 eurót keres egy hónapban, és minden decemberben egy szerződésben biztosított karácsonyi jutalmat kap [vertraglich zugesichertes Weihnachtsgeld] 150 euró értékben.
Az ő esetében így számoljuk ki a 12 foglalkoztatott hónapra [Beschäftigungsmonaten] jutó jövedelmet:

  • rendszeres juttatás [laufende Leistung] : 12 * 300 € = 3600 €
  • egyszeri juttatás [einmalige Leistung]: 150 €
  • Összeg [Summe]: 3600 € + 150 € = 3750 €
  • Rendszeres lejelentett havonkénti díjazása így [Regelmäßiges Entgelt]: 3750 € /12 = 312,50 €

A 450 eurós díjazási határt ebben az esetben nem léptük át, így alkalmazhatóak a MiniJob-szabályozások [Minijob-Regelungen].

A rendszeres fizetésünket a munkaadónak kell előre bejelenteni a foglalkoztatottság kezdetekor, illetve meg kell újítania minden,  a foglalkoztatottságunkat hosszútávon érintő változáskor.
Amennyiben a bejelentés a naptári év elején kezdődik, az elszámolás elég egyszerű. Viszont, ha nem az év elején történik a foglalkoztatottság kezdete, az első előzetes bejelentést követően, a következő naptári év kezdetén akár írhatunk egy új, éves megállapodást.

Forrás : Németországi-Magyarok.de